Logo Willen Hart voor levensvragen
Icoon Willem

Wat is een geestelijk verzorger?

Begeleiding en ondersteuning bij zingeving en levensvragen

Geestelijke verzorging
Geestelijke verzorging gaat over zorgen voor wat jij belangrijk vindt in het leven en wat nodig is in de verbinding met jezelf en jouw omgeving. Levensvragen ontstaan door wat je meekrijgt en meemaakt in het leven. Hier vorm aan geven kan op veel verschillende manieren. In gesprek, genieten van kunst, muziek maken/luisteren, mediteren, wandelen in de natuur, studie of dialoog. Ieder mens heeft een eigen wijze.

Wanneer je worstelt met levensvragen en de zin in het leven, kunnen gesprekken met een geestelijk verzorger ruimte bieden om een (hernieuwd) houvast of richting in het leven te vinden.

Wanneer kom je in aanraking met een geestelijk verzorger?
Wanneer je leven (plotseling) verandert, ervaar je soms dat voorheen vanzelfsprekende dingen niet meer vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld in tijden ziekte, rouw, verlies van werk, scheiding, identiteitsontwikkeling en maatschappelijke veranderingen.

Vaak spreken mensen hier met dierbaren over of vrijwilligers/professionals in het domein van welzijn of zorg. Ondersteuning van een geestelijk verzorger kan ook. Zij zijn hier speciaal voor opgeleid en geven professionele ondersteuning bij zingeving en levensvragen.

Meer informatie over geestelijke verzorging?

Bekijk het filmpje van Agora – hier vertelt Jannie Oskam over haar ervaring met geestelijke verzorging in de thuissituatie.

Levensvragen kunnen zijn…

In situaties waarin je leven (plotseling) verandert, stellen veel mensen deze vraag. Het antwoord is voor iedereen verschillend. Sommige mensen proberen bijvoorbeeld een les te halen uit datgene wat hen overkomt, anderen stellen de tegenovergestelde vraag: Waarom zou het mij niet overkomen? Ontdek of deze vraag voor jou belangrijk is om te stellen.

Van moment tot moment maken we beslissingen. En soms is het kiezen tussen twee kwaden. Wat het juiste is, daar kunnen mensen verschillend over denken. Goed gaat over wat voor jou het juiste is om te doen, misschien voor jezelf of voor een ander of iets anders.

Soms doe je het goed, maar pakt de situatie anders uit. En soms doe je het goed voor een dierbare, maar doe je dat ten koste van jezelf. Vraag jezelf dan ook af: Het juiste voor wie? En welke schade breng ik toe met mijn keuze. Wat weegt zwaarder?

Ieder mens stelt deze vraag. Sommigen hebben een antwoord, anderen niet. Het stellen van deze vraag laat zien dat we van waarde willen zijn als mens. En het drukt uit dat we het leven als zinloos kunnen ervaren. We kunnen vragen stellen zoals: Is er een groter plan? Waartoe dient mijn leven? Is het leven toevallig? Waarom zou ik verder leven? Het stellen van de vraag kan ook betekenen dat je op dit moment of al langere tijd je leven als zinloos ervaart. Ga na wie of wat je nodig hebt.

Als mens zijn we vanaf onze geboorte verbonden met anderen. Zonder anderen overleven we niet. En tijdens ons leven komen we in allerlei relaties terecht. Gelijkwaardig, ongelijkwaardig, steunend, ontmoedigend, kil, warm, afstandelijk, betrokken, enzovoorts. Zo zijn er ook relaties waarin we onszelf als een last kunnen ervaren of bang zijn tot last te zijn voor anderen. Wat betekent het precies: tot last zijn? Wat staat er op het spel als je tot last bent voor een ander?

Ieder mens heeft krachtbronnen: zaken waar je energie uit haalt. Bijvoorbeeld: dierbare herinneringen, vriendschappen, lichaamsbeweging, creatieve bezigheden, werk, God, inspirerende kunst of literatuur.

In tijden waarin het moeizamer verloopt, maar ook als het vanzelf gaat, is het goed om oog te hebben voor de dingen waar je kracht uit put. Ben ik in balans? Wie of wat is belangrijk voor mij? Waar laad ik op?

Heb jij wel eens een van deze vragen?
Ons team geestelijk verzorgers staat voor je klaar.

Erik vertelt over zijn ervaring:

’Het helpt mij om te praten met iemand die niet
medicaliseert en van wie ik ook niets moet.’