Logo Willen Hart voor levensvragen
Bijeenkomst rouwbegeleiding
oktober 14, 2025
15.30 tot 17.30

Wanneer iemand die je heel dierbaar is overlijdt, begint een periode van rouw. Niets zal meer hetzelfde zijn. Het leven gaat door, maar voor jou is dit niet meer het leven dat je kende en vertrouwd was. Hoe ga jij om met dit andere leven? Hoe verweef je het verlies en het gemis op je levenspad? Hoe geef je woorden, gevoelens en vormen aan de ervaring bij zelfdoding door je dierbare?

Figulus Welzijn, Willem. Hart voorlevensvragen en de Protestantse Gemeenten in Bredevoort, Aalten en Dinxperlo starten een rouwgroep speciaal voor nabestaanden van iemand die zelf voor de dood heeft gekozen. In zes bijeenkomsten delen we met elkaar wat ons bezighoudt aan de hand van een aantal thema’s.

De rouw en het verlies zijn na afloop van de bijeenkomsten niet voorbij. Hopelijk kun je, door het delen van je ervaringen met lotgenoten, hoop en troost meenemen voor je verdere leven.

Hoe zien de bijeenkomsten eruit?
De eerste bijeenkomst is vooral gericht op kennismaken met elkaar. Vragen als ‘wie ben je?’ en ‘wie mis je?’ staan centraal. In de volgende bijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod, onder andere:

  • Hoe was het afscheid?
  • Wat betekent rouwen voor jou?
  • Welke emoties spelen een grote rol?
  • Hoe ga je om met jouw omgeving ende verschillende reacties die je van mensen krijgt?
  • Hoe nu verder?
  • Wat is of was helpend, steunend?

De volgorde van deze thema’s laten we afhangen van wat in de groep speelt. Ook is er veel ruimte voor inbreng van eigen onderwerpen en ervaringen. Naast gesprekken worden ook andere (creatieve) werkvormen ingezet om tot inzicht en verdieping te komen.

De laatste bijeenkomst praten we over hoe jij jouw weg in het leven probeert te vinden met jouw dierbare daarin verweven. We sluiten deze laatste bijeenkomst symbolisch af. Eventueel eten we daarna samen.

Voor wie is deze rouwgroep?
De eerste maanden van het rouwproces is er, naast de heftige emoties, vaak ook nog van alles te regelen. Het advies is dan ook om pas aan deze groep deel te nemen, als het overlijden langer dan drie maanden geleden is. Er kunnen 6 tot 8 mensen deelnemen.

Rouw na zelfdoding is vaak anders. Voor mensen die rouwen om een verlies door een andere oorzaak, start bij vol-doende aanmeldingen in het voorjaar van 2026 een rouwgroep.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan je deelname.

Begeleiding
De rouwgroep wordt begeleid door Kim Jansen-Oberink en Robert te Pas. Beiden zijn geestelijk verzorger en werkzaam voor Willem. Hart voor levensvragen. Kim Jansen-Oberink is ook geestelijk verzorger in het Slingeland Ziekenhuis. In haar werk begeleidt zij mensen die met allerlei vormen van verlies te maken hebben. Zij heeft ervaring in het begeleiden van rouwgroepen. Robert te Pas is daarnaast werkzaam als docent bij een opleiding Verlies en Rouw en Geestelijke begeleiding. Hij geeft ook begeleiding aan mantelzorgers/lotgenoten-groepen/ vrijwilligers en diverse scholingen gericht op zingeving en spiritualiteit.

Data en locatie
14 oktober, 4 november, 25 november en 16 december 2025 en 6 en 27 januari 2026. De bijeenkomsten zijn van 15.30 tot 17.30 uur in het Koppelhuis, Markt 4 Bredevoort.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Voorafgaand aan deelname aan de groep volgt een persoonlijk gesprek om kennis te maken en verwachtingen af te stemmen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden?
Vul dan dit contactformulier in. Wij verwerken de aanvraag en komen terug op jouw aanmelding. 

Team of organisatie aanmelden?
Stuur ons dan een mail met de gegevens van jouw team of organisatie. Wij nemen dan contact met jou op voor de
verdere details.