Aandacht voor geestelijke verzorging thuis

Iedereen heeft levensvragen. Het zijn vragen die opspelen bij een ingrijpende verandering in het leven. Zoals een ongeneeslijke ziekte, een naaste die overlijdt, verlies van werk of het einde van een relatie. Karin Bloemen (1960) heeft in haar leven meerdere moeilijke life-events meegemaakt.

Geestelijke verzorging nu ook thuis mogelijk
Cabaretière, zangeres en actrice Karin Bloemen is op 25 juni tijdens de Dag van de Levensvragen aanwezig bij het levensvragenontbijt. In haar rol als ervaringsdeskundige vraagt zij aandacht voor het gesprek over zingeving. Op deze dag zijn ook de Centra van Levensvragen voor prangende vragen van het publiek te bereiken via het landelijke telefoonnummer 085-00 43 063. In de regio Twente en Achterhoek kan men terecht bij Willem. Hart voor levensvragen via het telefoonnummer 0900- 7770 077.

Iedereen heeft levensvragen. Het zijn vragen die opspelen bij een ingrijpende verandering in het leven. Zoals een ongeneeslijke ziekte, een naaste die overlijdt, verlies van werk of het einde van een relatie. Karin Bloemen (1960) heeft in haar leven meerdere moeilijke life-events meegemaakt. “Ook ik heb op een bepaald moment in m’n leven moeten zoeken naar de zin van het leven”, aldus Karin Bloemen. “Ik voelde me eenzaam en verloren en wist niet waar ik heen moest met al m’n vragen en soms donkere gedachten. Je hebt eigenlijk altijd een ander mens nodig om je gedachten te ordenen en om een ander zicht te krijgen op jouw ‘zijn’. Ik vond dat in therapie en gesprekken met anderen, maar ook deels in het boeddhisme, deels in de filosofie en deels door te leren accepteren dat ik nooit alles onder controle kon houden.”

Praat over levensvragen
Uit CBS-onderzoek blijkt dat mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen. Hoewel we tegenwoordig minder binding hebben met een levensbeschouwelijke instantie, blijft de behoefte aan zingeving onverminderd groot. Het is daarom volgens Karin Bloemen belangrijk om aandacht te vragen voor het gesprek over levensvragen en geestelijke verzorging thuis. Bloemen: “Ik had zelf helaas niet de mogelijkheid om te praten met een geestelijk verzorger en heb daarom lang met mijn vragen rondgelopen. Ik juich het dan ook van harte toe dat deze ondersteuning inmiddels wél mogelijk is en nu gelukkig ook bij mensen thuis.”

Geestelijke verzorging thuis
Voorbeelden van levensvragen zijn: Wat betekent dit voor mij? Wat vind ik waardevol? Hoe kan ik verder? Geestelijke verzorging is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij zingeving en vragen over het leven. Welke levens- of geloofsovertuiging men ook heeft. Geestelijk verzorgers bieden een luisterend oor en geven aandacht en ruimte voor het bespreekbaar maken van vragen. Dit kan opluchten, helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen, of perspectief bieden om verder te kunnen. Het team van Willem. Hart voor levensvragen bestaat uit gekwalificeerde en ervaren geestelijk verzorgers uit Twente en Achterhoek. Meer informatie over dit team en de mogelijkheden in ondersteuning is te vinden op www.willemlevensvragen.nl

Activiteiten
In het kader van de eerste Dag van de Levensvragen organiseren Centra voor Levensvragen en geestelijk verzorgers in het hele land diverse (online) evenementen. Zo vindt er een online ontbijt met Karin Bloemen plaats op 25 juni om stil te staan bij de eerste Dag van de Levensvragen en zijn er online workshops.

Over Geestelijke Verzorging Thuis
Sinds 1 januari 2019 maakt een subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de inzet van geestelijk verzorgers thuis mogelijk voor mensen van 50 jaar en ouder, volwassenen en kinderen in de palliatieve fase en hun naasten. Het initiatief wordt ondersteund door een aantal partners, waaronder Agora, Fibula, KBO-PCOB, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Nederlands Huisartsen Genootschap, Palliatieve Zorg Nederland, Sociaal Werk Nederland, Vereniging van Geestelijk Verzorgers en de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Meer informatie is te vinden op
geestelijkeverzorging.nl/thuis
https://www.willemlevensvragen.nl
https://www.pratenoverlevensvragen.nl
https://geestelijkeverzorging.nl/plattegrond/
https://geestelijkeverzorging.nl/thuis-professionalshttps://www.kinderpalliatief.nl/…/regionale-netwerken…
https://geestelijkeverzorging.nl/levensvragen/

Fotograaf: Jacqueline de Haas